Tresăriri nocturne (miocoliniile hipnagogice) – CebraOptim – Aliatul funcțiilor cerebrale

Aliatul funcțiilor cerebrale

Tresăriri nocturne (miocoliniile hipnagogice)

Tresăririle nocturne, care sunt cunoscute în limbajul de specialitate drept mioclonii hipnagogice, pot fi caracterizate drept niște contracții musculare bruște, la intrarea în somn, ce se pot manifesta la nivelul întregului corp, fiind secundare de senzațiile de prăbușire. 

Conform medicilor specialiști, tresăririle nocturne afectează între 70 la sută și 80 dintre indivizi, fiind determinate de consumul crescut de cofeină, de alcool ori de anumite medicamente, desfășurarea unor activități solicitante pe timp de zi ori înainte de a merge la culcare, adoptarea unor poziții inconfortabile de somn, stres emoțional ori anxietate, dar și privarea de somn. 

În ceea ce privește modul de manifestare, aceste tresăriri nocturne au forma unor contracții spontane ale musculaturii corpului, acesta fiind de scurtă durată, dar intense și apar înainte dea adormi. Nu au caracter frecvent, ci se manifestă din când în când și, de asemenea, pot fi declanțate și în etape mai profunde ale somnului. Ba mai mult, pot fi însoțite de un țipăt ascuțit, de senzația de prăbușire, de experiențe senzoriale stranii, iar bolnavii se pot confrunta cu teama de a adormi, ceea ce determină anxietate.

De asemenea, exercițiile fizice intense realizate înainte de somn pot să reducă rezervele energetice ale organismului, dar și poziția de somn pot să fie cauze ale tresăririlor nocturne.

Share
Go top