Status epilepticus – CebraOptim – Aliatul funcțiilor cerebrale

Aliatul funcțiilor cerebrale

Status epilepticus

Status epilepticus definește o criză epileptică ce se manifestă timp de peste cinci minute ori o serie de crize ce au loc în decurs de cinci minute, fără ca bolnavul să-și revină la normal în aceste momente. 

Crizele de epilepsie pot fi tonico-clonic, adică să apară contracții și extensii ale brațelor ori picioarelor, dar și de tipul celor ce nu cuprind contracții, precum crizele de absență ori crizele parțiale complexe, însă status epilepticus este o afecțiune în care viața pacientului este pusă în pericol, dacă nu este administrat tratamentul adecvat la timp. 

Status epilepticus se poate manifesta și în cazul persoanelor ce au un istoric de epilepsie, însă și în cazul celor care se confruntă cu o problemă latentă a creierului, precum traume, infecții ori atacuri cerebrale. 

Statusul epilepticus poate fi asociat cu apariția unor alte afecțiuni, între care hipoglicemia, disfuncții de mișcare, meningită și chiar delir, iar conform studiilor de specialitate, persoanele care suferă de această boală, mai exact între 10 la sută și 30 își pierd viața în decurs de 30 de zile. Șansele de recuperare depind, însă, de cauza latentă, vârsta persoanei, precum și de durata crizei. 

Cele mai multe cazuri de status epilepticus sunt însoțite de febră, în rândul copiilor, iar de cele mai multe ori, această tulburare este cauzată de un atac de cord, dereglări metabolice, dar și intoxicare cu alcool ori cu droguri.  

Share
Go top