Siringobulbia – CebraOptim – Aliatul funcțiilor cerebrale

Aliatul funcțiilor cerebrale

Siringobulbia

Siringobulbia este descrisă ca fiind, conform medicilor specialiști, o condiție neurologică ce se manifestă prin formarea unei cavități cu lichid în măduva spinării, care mai apoi se extinde și are efecte devastatoare asupra trunchiului cerebral. 

Sirinbobulbia se manifestă de obicei după siringomielie, însă aceasta este o condiție lent progresivă, ce se manifestă prin apariția unor simptome ca vertij, nistagmus, pierdere a sensibilității dureroase ori chiar a temperaturii în regiunea facială. 

Bolnavii pot prezenta, de asemenea, atrofie și contracții locale involuntare, precum și disfonie, parestezii ori tulburări de echilibru. 

Cauza siringobulbiei nu este cunoscută, însă medicii specialiști atrag atenția că această afecțiune apare, de obicei, la naștere. Întreruperea circulației lichidului cerebrospinal poate fi cauzată de o infecție, inflamație, iradiere ori hemoragie ce are loc la nivelul arahnoidei secundare, de o carcinomatoză meningeală ori de leziuni care ocuăpă spațiu. 

Siringobulbia poate fi asociată și cu siringomielia, scolioza, spina bifidă ori cu sindromul Klippel-Feil, această boală manifestându-se la opt cazuri din 100.000 de persoane, însă este mai freventă în rândul bărbaților decât la femei. 

Primele manifestări apar în jurul vârstei de 20-30 de ani și vorbim despre pierderea sensibilității faciale, semn că a fost afectat nervul trigemen, vertij și nistagmus, paralizia nervului laringeu, facial și palatin, precum și slăbiciunea și atrofia limbii. Cefaleea, amețelile, senzația de învârstire, mișcări repetitive ale ochilor, disfagie și difazie sunt, de asemenea, alte semne ce pot indica această afecțiune.

Share
Go top