Sindromul Tourette – CebraOptim – Aliatul funcțiilor cerebrale

Aliatul funcțiilor cerebrale

Sindromul Tourette

Cunoscut și sub numele de ”boala ticurilor”, sindromul Tourette este o afecțiune neurologică rară, ce este descrisă prin repetarea cuvintelor ori zgomotelor auzite la alții. 

Astfel, conform medicilor, primele simptome ale sindromului Tourette se manifestă în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 2 și 15 ani, care prezintă ticuri simple ale feței, gâtului, mâinilor și picioarelor, ticuri care mai apo devin complexe și sunt imposibil de gestionat.

Cauzele sindromului Tourette nu sunt cunoscute în totalitate, însă oamenii de specialitate sunt de părere că acesta este moștenit.  Mai exact, dacă unul dintre părinți este purtăror de gena SLITRK1, atunci copilul are 50 la sută riscuri de a dezvolta această boală, iar băieții au un risc și mai mare, față de fete. 

Printre simptomele date de sindromul Tourette se numără efectuarea unor mișcări pe care nu le pot controla, precum clipit, încrețirea nasului, ridicarea umerilor, grimasele ori scuturarea capului. Bolnavii pot, de asemenea, să aibă ticuri verbale ce pot consta în emiterea unor sunete ori zgomote precum expiraţie zgomotoasă, tuse sau sunete care le imită pe cele emise de animale (lătrat, mieunat etc.)

Unele persoane, însă, pot să se confrunte cu coprolalia, ce constă în utilizarea unor cuvinte obscene, agresive sau inacceptabile din punct de vedere social.

Share
Go top