Sindromul de lob occipital 

Sindromul de lob occipital 

Una dintre cele mai rare afecțiuni este, fără doar și poate, sindromul de lob occipital, ce se manifestă prin apariția unor tumori la nivel occipital, ce determină deficite de câmp vizual, acestea apărând în urma lezării directe a ariei striate ori a radiațiilor optice. 

Conform specialiștilor, modificările de câmp vizual sunt întâlnite în rândul multor pacienți și se manifestă sub formă de hemianopsie homonimă colaterală, motiv pentru care este afectată și vederea. De asemenea, atunci când tumora se mărește și este localizată în partea internă a cutiei craniene, astfel că comprimă fața convexă a lobului occipital, atunci hemianopsia se mărește progresiv. De cealaltă parte, hemianopsia în cvadrant apare atunci când tumora este situată în scizura calcarină, pe partea superioară ori inferioară. 

Sindromul de lob occipital se manifestă și prin cecitate corticală, adică bolnavul nu mai vede, în cazul în care sunt interferate ariile de proiecție ale vederii. Aceasta se manifestă, însă, lent, mai ales dacă vorbim despre un meningiom. În cazul în care boala debutează brusc, atunci are loc ruperea unui vas din zona occipitală. 

Printre altele, sindromul de lob occipital se manifestă și prin imposibilitatea de a recunoaște figurile persoanelor cunoscute, iar dacă leziunile sunt extinse atunci apare sindromul Balint, ce se manifestă prin tulburări de atenție vizuală, ataxie optică ori paralizie psihică a vederii. 

De asemenea, tulburările de lob occipital se manifestă și prin tulburări de vorbire, în cazul în care tumora afectează și lobul parieta. Tulburările psihice apar, însă, și ele și se manifestă prin scăderea capacității cognitive, a memoriei de scurtă durată, stări de euforie ce alternează cu stări depresive, pierderea interesului pentru eveniment cotidiene sau chiar crize epileptice. Pot, de asemenea, să apară și crize narcepileptice ori tulburări sfincteriene, dacă apar leziuni în hipotalamus. 

Cea mai gravă formă de sindrom de lob occipital se manifestă prin tulburări motorii și cerebeloase, întrucât tumora apasă asupra emisferului cerebelos.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.