Parkinson 

Parkinson 

Parkinson este o boală este întâlnită, în România, în cazul a peste 70.000 de persoane, aceasta fiind o afecțiune degenerativă, ce este cauzată de distrugerea progresivă a neuronilor ce produc dopamina, substanța neurotransmițătoare, ce este responsabilă de capacitatea organsimului de a-și controla mișcările. 

Cele mai frecvente simptome în cazul bolii Parkinson apar în intervalul 50-70 de ani, însă în ultimii ani au existat cazuri în care boala a debutat la vârste mai fragede, existând persoane la care au apărut primele simptome în jurul vârstei de 40 de ani. 

Boala Parkinson se manifestă, în principal, prin tremuratul necontrolabil al mâinii, brațului, picioarelor ori bărbiei, iar tremorul se diminuează pe moment ce zona afectată este implicată în mișcări active, dar și prin rigiditate musculară ce determină dureri musculare și blocaje posturale, bradikinezie, adică mișcări lente. 

De cele mai multe ori, în cazul bolii Parkinson, mersul poate deveni șovăitor, fiind limitat la pași mici și repezi, însă urcarea scărilor ori ridicarea de pe scaun ori din pat devine extrem de dificilă, motiv pentru care bolnavii au nevoie de ajutor. Poate să apară și simptome non-motorii, între care oboseală, durere, exces de salivație, probleme de vorbire, constipație, tulburări de somn, incontinență urinară, dar și depresie, anxietate, confuzie, apatie, precum și lipsă de atenție și de concentrare ori incapacitate în luarea deciziilor. 

Boala Parkinson se manifestă în șase stadii, conform stadializării Braak din 2003.

4 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.