Aliatul funcțiilor cerebrale

Neuropatia peronieră – paralizia nervului peronier 

Neuropatia peronieră ori paralizia nervului peronier este, conform medicilor specialiști, cea mai frecventă afecțiune nervoasă periferică ce se manifestă la picior. 

Astfel, la început persoanele se confruntă cu incapacitatea de a ridica laba piciorului de la sol, fiind nevoite să ridice mai mult genunchiul pentru a păși ori pur și simplu se împiedică. Pot fi resimțite și amorțeli, dar și dureri, la nivelul capului fibulei, în zona de compresiune a nervului. 

De cele mai multe ori, neuropatia perinieră este cauzată de leziunea directă a nervului peronier, ce poate fi cauzată fie de compresia acestuia, de încarcerare, ischemierea ori de traumatismul direct ce este generat de purtarea o vreme îndelungată a unui aparat gipsat. 

În cele mai grave cazuri, neuropatia peronieră poate fi cauzată și de tumori osoase, schwanoame, chisturi ganglionare, lipoame ori boala hepatită alcoolică. 

De asemenea, neuorpatia peronieră se poate manifesta și prin amorțeală, dureri de diferite tipuri, slăbiciune accentuată ori pierderea echilibrului, toate aceste simptome fiind determinate de nervii afectați. 

De asemenea, boala poate duce chiar și la tromboză venoasă, afecțiune ce apare atunci când picioarele sunt așezate unul peste celălalt, iar presiunea asupra venelor crește și împiedică fluxul de sânge, ceea ce duce la îngustarea vaselor de sânge.

Neuropatia periferică poate fi provocată chiar și de zona zoster și se manifestă prin arsuri locale și mâncărimi, ce apar în principal în zona pieptului, a chipului, a feselor, dar pot să apară și incapacitatea de a distinge stimulii tactili ori de a simți poziția articulațiilor în spațiu. 

Neuropatia periferică poate să determine, de asemenea, și slăbiciune generalizată a corpului, pierderea dexterității, hipotrofie musculară și crampe musculare. 

De asemenea, neuropatia ce se manifestă la nivelul sistemului nervos vegetativ poate să se manifeste prin hipertensiune arterială, defecație, adică diaree ori constipație sau transpirație continuă.

Share
Go top