Migrena

Migrena

Nu mai puțin de 20 la sută dintre femei și șase la sută dintre bărbați se confruntă cu migrenele, care sunt suferințe cronice descrise prin dureri de cap moderat-severe, dar care sunt recurente. 

Astfel, dacă unele persoane se confruntă cu 1,2 episoade de durere de cap pe an, altele se confruntă zilnic ori de mai multe ori pe lună și pot fi însoțite și de alte simptome ca greață, vărsături, sensibilitate la lumină ori la zgomot. 

Migrenele apar, în principal, în cazul persoanelor cu vârste curprinse între 25 și 55 de ani și sunt de mai multe tipuri. 

Astfel, migrena hemiplegică familială și migrena hemiplegică sporadică se caracterizează prin deficit motor la nivelul unui hemicorp, adică slăbiciune musculară la nivelul unei jumătăți, fie stânga ori dreapta. 

De cealaltă parte, migrena bazilară se manifestă prin durere de cap ce este însoțită de tulburări de vorbire, vertij, zgomote în urechi, vedere dublă ori tulburări de conștiență. 

Există, de asemenea, și migrenă retiniană, în cadrul căreia simptomele vizuale apar la un singur ochi și poate fi însoțită și de vărsături ciclice, dureri abdominal ori de episoade recurente de virtij. Acest tip de migrenă este specific adolescenților și adulților tineri. 

Diagnosticul de migrenă poate fi pus doar atunci când există cel puțin cinci atacuri, când durerea de cap este unilaterală, pulsatilă, are o intensitate moderat-severă ori agravată și poate fi însoțită de greață, vărsături, fotofobie ori fonofobie. 

În cazuri grave, migrena cu aura poate reprezenta un factor de risc pentru accidentul vascular cerebral ischemic, motiv pentru care persoanele care se confruntă cu această afecțiune ar trebui să renunțe la fumat, iar femeile să evite contracepția hormonală.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.