Meningita 

Meningita 

Definită ca fiind inflamarea meningelor, adică acea membrană ce acoperă creierul și coloana vertebrală, meningita este o afecțiune ce este cauzată, în principal, de o bacterie ori de un virus, în special în rândul copiilor, adolților tineri, dar și al adolescenților. 

Meningita este de două tipuri, între care virală, care este cea mai frecventă formă a acestei afecțiuni, iar simptomele sunt date de febră și frisoane, ea fiind caracteristică copiilor mici și sugari. 

De cealaltă parte, meningita bacteriană este cauzată de Neisseria meningitidis ori de Streptoccus pneumoniae, bacterii ce sunt localizate la nivelul gâtului și la nivelul nazal, fără a provoca, însă, afecțiuni. Atunci când ajung, însă, în fluxul sanguin și mai apoi la lichidul cefalorahidian ori la nivelul membranelor creierului, meningita are simptome grave, iar dacă nu este tratată poate duce chiar și la deces. 

Cele mai frecvente simptome date de meningită sunt gât înțepenit și durere în zona cervicală, febră, dureri de cap, stări de vomă, somnolență, dureri musculare, dar și frisoane ori fotofobie. De asemenea, în cazul copiilor pot să apară iritații pe piele, refuzul de a mânca ori plânsete atunci când sunt ținuți în brațe. 

Meninita cu Haemophilus Influenzae este extrem de severă în cazul copiilor cu vârste sub trei ani și se manifestă prin febră, dureri de cap, vărsături, redoare a coloanei vertebrale, dar și fotofobie, adică senzație neplăcută la lumină. 

În cazul în care nu este tratată, meningita poate să ducă la comă, tulburări de comportament, paralizii și convulsii.  De asemenea, în cazul în care germenele ajunge în sânge, acesta difuzează în organele interne și duce la o septicemie fulgerătoare ce evolueză în doar câteva ore. 

Pentru a preveni meningita, copiii ar trebui să fie vaccinați împotriva pojarului, oreionului și a rubeolei, vaccinuri se administrează în cazul copiilor cu vârste cuprinse între 12 luni și 15 luni.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.