Leziuni traumatice ale creierului  – CebraOptim – Aliatul funcțiilor cerebrale

Aliatul funcțiilor cerebrale

Leziuni traumatice ale creierului 

Leziunile traumatice ale creierului apar în urma unor lovituri bruște și violente, ce se produc la nivel cranian și poate determinat creierul să se lovească de interiorul cutiei craniene, ceea ce poate duce la apariția unor simptome grave. 

În cazul în care creierul suferă leziuni, însă cutia craniană rămâne intactă vormbim despre un traumatism cranio-cerebral închis. 

De asemenea, traumatism cranio-cerebral deschis poate fi descris atunci când un proiectil, precum un glonte, o piatră ori un fragment al craniului fracturat pătrunde în creier. 

Gravitatea traumatismelor depinde, însă, în funcție de localizare și de mărimea regiunii afectate. Traumatismele se pot manifesta, potrivit specialiștilor, prin confuzie temporară și migrene. De cealaltă parte, însă, dacă vorbim despre un traumatism puternic, acesta poate fi fatal, intervenind decesul chiar și pe loc. 

De asemenea, traumatismele cranio-cerebrale se pot manifesta sub formă de comoție cerebrală, atunci când intervine pierderea conștienței și a memoriei. Pacienții se pot confrunta, de asemenea, cu greață, vărsături, paloare, anomalii cardiace. 

Contuzia cerebrală afectează țesutul cerebral și este însoțită de necroză a țesutului nervos, în timp ce leziunea axonală difuză duce la comă, care este urmată de trecerea într-o stare vegetativă. 

Hemoragia subarahnoidiană se manifestă printr-o durere de cap bruscă, greață, vărsături și chiar pierderea conștienței ori agitație psihomotorie.

Share
Go top