Insolația  – CebraOptim – Aliatul funcțiilor cerebrale

Aliatul funcțiilor cerebrale

Ce este insolația?

Insolația reprezintă, fără doar și poate, o urgență medicală care apare vara, în urma expunerii prelungite la razele solare.

În ciuda faptului că organismul uman are numeroase mecanisme de adaptare la temperaturi ambientale înalte, când metabolismul scade și transpirația crește, precum și vasodilatația periferică favorizează pierderea de căldură, atunci când această capacitate de adaptare este suprasolicitată apar simptomele hipertermiei. 

Insolația apare, de obicei, în cazul persoanelor în vârstă și supraponderale, dar și în cazul copiilor, întrucât procesul de termoreglare este mai puțin eficient în cazul lor. 

Astfel, insolația se manifestă prin senzația de epuizare de căldură, ce vine însoțită de greață, vărsături, amețeli, cefalee, tahicardie, adică ritmul bătăilor inimii crește, iar tensiunea arterială scade. Se pot înregistra, de asemenea, dureri și crampe musculare, precum și oboseală sau slăbiciune. 

Dacă corpul nu este hidratat și este expus în continuare la căldură, iar temperatura corpului depășește 40 de grade, atunci pot să apară vărsături în jet, adică fără senzația de greață, diaree, tahicardie, cefalee, oboseală extremă, tulburări ale stării de conștiență, confuzie, anxietate, precum și convulsii și dificultăți în respirație.

Share
Go top