Hernia de disc vertebral

Ce este hernia de disc vertebral?

O afecțiune deosebit de gravă este hernia de disc vertebral, ce se manifestă prin deplasarea discurilor intervertebrale ce susțin colona vertebrală, în urma căreia apar dureri de spate la nivel lombar ce iradiază pe membrele inferioare, dar și slăbiciune musculară, amorțeală la nivelul mâinilor ori în degetele mari de la picioare, precum și senzație de presiune în călcâi. 

Cele mai multe cazuri de hernie de disc vertebral se manifestă la nivel lombar, dar pot să apară simptome și la nivel cervical, adică dureri de ceafă ori, în cazuri foarte rare, dureri tocarice. 

Studiile de specialitate au arătat cu aproximativ 15 la sută dintre populație se confruntă cu hernia de disc vertebrală, dar multe persoane ignoră simptomele date de această afecțiune. 

Hernia de disc apare odată cu deteriorarea discurilor intervertebrale, ce are loc pe măsură ce se înaintează în vârstă, în special în cazul persoanelor care obișnuiesc să ridice greutăți ori care stau pe scaun mul timp. 

Hernia de disc se manifestă prin durerea ce este resimțită la nivelul spatelui, mâinilor, umerilor, picioarelor ori gâtului, care se agravează în timpul strănutului ori tusei. Pot să apară, de asemenea, și amorțeli ori senzație de înțepătură la nivelul mâinilor și picioarelor, precum și slăbiciune musculară, incapacitate de a ridica ori de a ține strâns în mâini anumite obiecte.

Supraponderabilitatea, sedentarismul, precum și activitățile ce implică ridicarea, împingerea, răsucirea și aplecare trunchiului și moștenirea genetică sunt factori de risc în ceea ce privește apariția herniei de disc. 

În cazuri cele mai grave, hernia de disc poate să ducă la apariția sindromului coadă de cal, o formă severă a compresiei și inflamației nervilor ce se ramifică la nivelul măduvei spinării. Se manifestă prin simptome invalidante, ca dureri atroce și diminuare a reflezelor, a forței și senzitivității.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.