Hemoragia subarahnoidiană – CebraOptim – Aliatul funcțiilor cerebrale

Aliatul funcțiilor cerebrale

Hemoragia subarahnoidiană

Hemoragia subarahnoidiană sau HSA este o afecțiune medicală ce apară în urma consecința fisurării ori a ruperii unei artere cerebrale la nivelul spațiului subarahnoidian și, mai mult de atât, reprezintă 15 la sută din totalul accidentelor vasculare cerebrale. 

Această afecțiune apare în principal, în cazul persoanelor cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani, dar poate să apară chiar și din copilărie. 

Hemoragia subarahnoidiană este cauzată, în peste 80 la sută dintre cazuri, de ruperea unui anevrism cerebral. Poate să fie, de asemenea, provocat de malformații arterio venoase, modificări ateromatoase ale arterelor cerebrale, vasculite din boli autoimune, tulburări de coagulare ori tratament anticoagulant. 

De asemenea, hipertensiunea, fumatul, consumul crescut de alcool, precum și administrarea drogurilor pot să ducă la apariția hemoragiei subarahnoidiană. 

În ceea ce privește manifestarea, hemoragia subarahnoidiană evoluează lent, iar simptomele pot fi diminuate. De asemenea, anevrismul poate să resângereze la 1-2 săptămâni de la debut, iar starea generală se poate agrava drastic și poate să intervină chiar decesul. 

Infarctul cerebral, hidrocefalia, ce se manifestă prin creșterea volumului lichidului cefalorahidian prin obstrucție sunt alte simptome date de această afecțiune.  

De asemenea, pot să apară dureri severe de cap, care se instalează brusc. Tocmai de aceea, persoanele care se confruntă cu acestea trebuie să consulte un medic de urgență.

Go top