Hematomul subdural – CebraOptim – Aliatul funcțiilor cerebrale

Aliatul funcțiilor cerebrale

Ce este hematomul subdural ?

Hematomul subdural este o condiție ce se manifestă prin acumularea de sânge în craniu, în interiorul meningelor, în spațiul subdural, și apare ca urmare a unui traumatism cranian. 

Poate fi clasificat în două categorii, între care hematomul subdural acut, ce apare ca urmare a unui traumatism cranian grav, între care accident rutier, cădere de la înălțime și se manifestă prin tulburări ale conștienței, adică somnolență, comă și chiar semne neurologice, paralizie.

De cealaltă parte, hematomul subdural cronic apare în urma unui traumatism, iar principalele simptome sunt durerile de cap, tulburările psihice, încetinire psihomotorie, tulburare a mersului și chiar început de hemiplegie ori tulburări de vorbire. Toate aceste manifestări apar, conform specialiștilor, după câteva săptămâni ori chiar luni de zile. 

Printre simptomele date de această condiție se numără deficitele motorii, crizele convulsive focalizate ori generalizate, modificări ale pupilei, afazie, pareză de nerv oculomotor, cefalee, vărsături, amețeli ori tulburări de personalitate.

În ceea ce privește cazurile mai grave, hematomul subdural s manifestă prin alterarea profundă a stării de conștiență, cu comă și chiar afectarea trunchiului cerebral, în stadiile avansate, apariția hemiparezelor, a hemiplegiilor ori chiar leziuni ca midiaza, dilatație a pupilei.

Cele mai importante simptome date de hematomul subdural sunt tulburările conștienței, fenomenele de hipertensiune intracraniană, care se manifestă prin cefalee violentă, greață, vărsături, brahicardie ori tahicardie, afazie, pareză de nerv facial, tulburări vegetative ca brahicardie, tahipnee, vărsături.

Go top