Encefalita paraneoplazică

Encefalita paraneoplazică

Descrisă ca fiind o tulburare ce se manifestă prin modificări ale personalității, iritabilitate, dar și depresie, convulsii ori pierdera memoriei sau chiar demență, encefalita paraneoplazică este o afecțiune greu de diagnosticat, întrucât de cele mai multe ori markerii clinici lipsesc. 

Encefalita paraneoplazică este, așadar, o boală inflamatorie multifocală a sistemului nervos central, cate de multe ori este asociată cu neoplazia și de multe ori este însoțită de neuropatie senzorială subacută, ce se datorează implicării ganglionilor rădăcinilor dorsale. 

Cauzată cel mai probabil de o reacție autoimună ce a fost direcționată împotriva antigenelor onconeurale din sistemul nervos uman, această afecțiune este dată și de imunoglobulina policlonală G, anticorpi antineuronali ori tipul 1 de anticorp antineuronal. 

De asemenea, conform experților în medicină, această boală se manifestă prin pierderi de memorie, modificări ale personalității, anxietate ori depresie, tulburări neuropsihiatrice, convulsii ori halucinații olfactive ori gustatorii, tulburări ale somnului ori chiar anomalii. Poate să apară, de asemenea, și oscilopsie, diplopie, parestezii faciale, surditate și disfagie, iar de cele mai multe ori această boală preced diagnosticul de cancer în peste 80 la sută dintre cazuri. 

Ba mai mult, unul dintre factorii de risc ce pot să ducă la apariția acestei boli este fumatul, care de multe ori este asociat cu carcinomul manifestat prin celule mici, dar și prin istoricul familial de cancer.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.