Encefalita de capusă – CebraOptim – Aliatul funcțiilor cerebrale

Aliatul funcțiilor cerebrale

Ce este encefalita de căpușă ?

Encefalita de căpușă este definită ca fiind o boală virală, agresivă, ce este produsă de virusul encefalitic transmis de căpușă TBEV (Tick Borne Encephalytis Virus), ceea ce înseamnă că este afectat creierul, ceea ce duce la disfuncții ireversibile, în unele cazuri. 

Encefalita de căpușă este, așadar, o afecțiune în cadrul căreia transmiterea virusului se realizează prin mușcătura de căpușă infectată ori de ingestia laptelui nepasteurizat contaminat. De asemenea, studiile de specialitate au arătat că această boală are două stadii, primul care apare la trei sau patru săptămâni de la mușcătura căpușei, simptomele fiind asemănătoare cu cele ale gripei, iar în cel de-al doilea stadiu apar leziuni ale sistemului nervos central, severitatea bolii fiind asociată, în principal, cu vârsta înaintată a pacientului. 

Așadar, encefalita de căpușă este dată de virusul TBEV, ce afectează sistemul nervos central, iar riscul de producere a bolii depinde, în principal, de destinație, de durata șederii în zonele afectate, de sezon, de activități desfășurate, precum și de specia de căpușe din zonele ori regiunile vizitate. 

În ceea ce privește simptomele, encefalita de căpușă se poate manifesta în patru faze, perioada de incubație (7-14 zile), faza inițială, perioada asimptomatică și faza secundară, neuroinfecția invazivă. 

Astfel, în prima fază, persoanele infectate se pot confrunta cu febră, stări de rău, pierderea poftei de mâncare, mialgii, dureri de cap, cefalee. Ulterior, în faza secundar poate să apară febră ridicată, dar și sindrom meningitic ori encefalitice.

În cele mai grave cazuri, oamenii se pot confrunta cu tulburări de memorie, modificări comportamentale, epilepsie, tulburări de dispoziție, tulburări de atenție, concentrare, precum și tulburări motorii.

Go top