Encefalita

Ce este encefalita?

Definită ca o inflamație a creierului, encefalita este o afecțiune ce poate curprinde și meningele, atunci fiind vorba despre o meningoencefalită și are cauze fie virale, bacteriene, fungice ori autoimună. 

Encefalita este o afecțiune ce apare ca urmare a unei infecții directe la creier, ce este cauzată fie de un virus, o bacterie ori o ciupercă microscopică ori când sistemul imunitar răspunde la  infecție anterioară și atacă în mod eronat țesutul cerebral. 

Conform specialiștilor, encefalita se manifestă prin stări de rău cu febră, dureri musculare, cefalee, greață ori vomă. Ba mai mult, poate fi afectat și creierul, fie difuz ori focal, iar atunci este afectat statusul mental, deficite focale, între care hemipareză, disfuncție autonomă, pareze de nervi cranieni și ataxie, precum și crize epileptice. 

În cazuri grave, encefalita poate fi descrisă prin febră de peste 39,4 °C, confuzie, somnolență, halucinații, mișcări lente, convulsii, iritabilitate, sensibilitate la lumină, stări de inconțiență. 

În cazul copiilor mici și a bebelușilor, encefalita este dificil de detectat, motiv pentru care părinții ar trebui să fie atenți la simptome ca vărsături, fontanelă bombată, plâns încontinuu, rigiditatea corpului și chiar și lipsa apetitului.

Encefalita este o afecțiune ce apare la câteva zile ori chiar săptămâni după infecția inițială, când sistemul imunitar al pacientului începe să trateze celulele sănătoase ale creierului ca pe o amenințare și să le atace. Deocamdată, nu se cunoaște cauza pentru care sistemul imunitar acționează în acest fel, motiv pentru care 50 la sută dintre cazurile de encefalită rămân un mister, cauza exactă nefiind identificată.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.