Demența asociată infecției HIV (encefalopatia HIV)

Demența asociată infecției HIV sau encefalopatia HIV este o afecțiune manifestată printr-o asociere de semne ori simptome neurologice ce indică deteriorarea semnificativă a funcțiilor superioare ale creierului față de un nivel anterior.

Ba mai mult, conform medicilor specialiști, infecția cu virusul imuno-deficienței se poate manifesta prin demență, iar statisticile au arătat că persoanele care au fost infectate cu HIV (între 40 și 60 la sută dintre acestea) s-au confruntat, cel puțin o dată în viață, cu simptome ale demenței.

Demența asociată infecției HIV ori encefalopatia HIV este, fără doar și poate, cauzată de infecția HIV, care se manifestă atunci când numărul de celule CD4 este sub 200 de celule/microlitru. Ba mai mult, existența HIV în creierul pacienților a fost dovedită în urma studiilor de specialitate, aceasta regăsindu-se în celulele multinucleate, macrofage și microgliale.

Demența asociată infecției HIV se manifestă prin dificultăți de concentrare, neatenție, pierderi de memorie, modificări de personalitate, lentoare în gândire, confuzie, limbaj dezorganizat, modificări neurologice ca ataxie, lipsă a coordonării, paraplegie, incontinență, slăbiciune musculară. Toate aceste semne pot fi clasificate în funcție de gravitate, cea mai severă formă fiind dată de simptome ca incontinență, limbaj dezorganizat, slăbiciune musculară și chiar status vegetativ.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.