Amnezie – CebraOptim – Aliatul funcțiilor cerebrale

Aliatul funcțiilor cerebrale

Amnezia este definită ca fiind pierderea parțială sau totală a memoriei și apare în urma unui traumatism puternic,prin lezarea centrilor nervoși ai memoriei, ce a avut loc în urma unui accident cerebral ori a unei tumori, infecție cerebrală, degenerescenţe, hemoragii, sau chiar în stadii mai avansate de alcoolism, prin deficit de vitamina B1. De asemenea, conform experților, amneziile apar și în urma unor episoade de epilepsie, boli psihiatrice, emoții foarte puternice, dar și dacă au fost administrate medicamente de tip benzodiazepine.

Amnezia este o afecțiune întâlnită sub mai multe forme, spre exemplu amenzie anterogradă, când pacientul nu-și poate aminti informațiile noi și este cauzată, în principal de un traumatism cranian.

Există, de asemenea, și amnezie retrogradă, când pacientul nu-și poate aminti întâmplări care au avut loc înainte de incident, dar își amintește normal tot ce s-a întâmplat după aceea, dar și amnezie globală tranzitorie, definită drept o pierdere temporară a memoriei, pacientul având dificultăți în a-și forma amintiri noi.

De cealaltă parte, amnezia traumatică reprezintă pierderea memoriei în urma unei lovituri puternice la cap și este de obicei temporară, însă durata sa depinde de gravitatea traumatismului.

Cauzată de leziuni ale ariilor cerebrale de origine vasculară, tumorală, traumatică, infecțioasă sau degenerativă ori hemoragică, dar și de carențe de vitamina B1, mai ales în cazul persoanelor alcoolice, precum și de boli psihiatrice, amenzia este o afecțiune ce se manifestă prin pierderea parțială sau totală a memoriei și a capacității de memorare și reamintire a informației. Astfel, odată ce vă confruntați cu acest simptom, mergeți de urgență la medicul neurolog ori psihiatru, pentru a determina boala de bază.

Go top