Accidentul ischemic tranzitor

Accidentul ischemic tanzitor sau AIT este definit ca fiind un episod scurt al unei disfuncții neurologice ce apare ca urmare a unei ischemii focale cerebrale ori retiniene, ale cărei simptome clinice au o durată de mai puțin de o oră, fără proba unui infarct cerebral acut.

Conform specialiștilor, cea mai frecventă cauză de apariție a accidentului ischemic tranzitor este apariția cheagurilor de sânge ce blochează temporar fluxul de sânge către creier, aceste cheaguri de sânge formându-se chiar și din artere ce irigă creierului. De asemenea, alte cauze ce pot duce la lezarea pereților vaselor sanguine mici de la nivelul creierului sunt hipertensiunea arterială netratată sau tratată necorespunzător, dar și diabetul zaharat.

De asemenea, cheagurile de sânge pot să apară în urma unui atac cardiac, în urma tulburărilor de ritm cardiac, afecțiuni ale valvelor cardiace ori insuficiență cardiacă.

Printre cele mai rare cauze ce duc la producerea accidentului ischemic tranzitor prin formarea cheagurilor sanguine sunt agregatele de bacterii, celule tumorale ori bule de aer, ce pătrund în interiorul vaselor și perturbă fluxul sanguin, inflamații ale peretelui vascular apărute în urma unor boli ca sifilis, tuberculoză ori alte boli inflamatorii cronice, dar și în urma unui traumatism localizat la nivelul capului ori gâtului.

Accidentul ischemic tranzitor se manifestă rapid, în 10-20 de minute de la producere, iar cele mai frecvente simptome sunt slăbiciunea musculară sau incapacitatea de a mișca o regiune (mână, picior, față), apariția de amorțeli, furnicături ori resimțirea de greutăți la nivelul unei jumătăți a corpului, tulburări de vedere manifestată prin vedere încețoșată, vedere dublă ori colorată, dar și dificultăți de vorbire, amețeală, astenie, slăbiciune ori nesiguranță în mers. 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.