Aliatul funcțiilor cerebrale

Paralizia nervului hipoglos 

Paralizia nervului hipoglos ori nervul cranian XII, așa cum mai este cunoscut în limbaj de specialitate, apare în urma unor leziuni intramedulare, precum tumori, polimielită ori boli ale neuronului motor. 

Nervul hipoglos este responsabil pentru inervarea musculaturii limbii, iar în cazul paraliziei nervului hipoglos apar simptome ca hemiatrofie linguală, are loc încrețirea limbii, atrofierea ei, precum și apariția unor fibrilații musculare. Pot, de asemenea, să apară tulburări de motilitate, între care amintim jenă în masticație și deglutiție, precum și dizartie. 

Paralizia nervului hipoglos apare în urma unor leziuni intramedulare, precum tumori, polimielită ori boli ale nerulonului motor, întrucât aceste leziuni sunt cauzate de distrugerea nervului pe traseul său intracranian ori în canalul hipoglos. Mai exact, apar leziuni ale meningelui osului occipital, leziuni meningeene situate la baza cutiei craniene, între care platibazie, invatigație a condililor occipitali sau boala Paget. 

În ceea ce privește atrofia și fasciculațiile limbii, aceste tulburări apar, de obicei, la câteva săptămâni ori chiar luni de la lezarea nervului. Poate, însă, ca paralizia nervului hipoglos să fie bilaterală, atunci când limba prezintă o atrofie globală, tulburări de motilitate, jenă în masticație, dar și în deglutiție, precum și dizartie.

Share
Go top