Vorbitul în somn (somnilocvia)
Vorbitul în somn poartă denumiruea de somnilocvie și este o tulburare de somn cu care se poate confrunta numeroase persoane, de toate vârstele, ea pututând să se manifeste în perioade stresante.
Confrm medicilor specialiști, somnilocvia ori vorbitul în somn poate să apară în perioade stresante și se manifestă sub forma unui episod ce durează mai puțin de 30 de secunde. Totuși, de-a lungul nopții pot apărea mai multe și, de asemenea, conform unor studii de specialitate, copiii între trei și zece ani sunt afectați de această problemă, ei putând să poarte conversații întregi în somn.
Stresul emoțional, febra, anumite medicamente, precum și tulburările de sănătate mintală pot să fie cauze ale vorbitului în somn, însă specialiștii atrag atenția că și femeile și bărbații vorbesc la fel de mult în somn.
Deși nu este dăunătoare din punct de vedere fizic, somnilocvia poate deveni extrem de jenantă, fapt pentru care pacienții care se confruntă cu această situație evită să doarmă cu altcineva, întrucât se îngrijorează de ce lucruri ar putea s spună.
Vorbitul în somn sau somnilocvia poate fi cauzat de traversarea unei perioade stresante, de depresie ori privare de somn, dar și de abuz de substanțe alcoolice ori droguri.
De asemenea, această tulburare este, de cele mai multe ori, însoțită de alte afecțiuni, precum coșmaruri, somnambulism, apneea de somn ori tulburare comportamentală de somn REM, când persoanele acționează în conformitate cu ceea ce visează.