Tumorile cerebrale

Tumorile cerebrale

Tumorile cerebrale sunt definite ca fiind afecțiuni în cadrul cărora celulele canceroase se multiplică necontrolat în țesuturi cerebrale, adică ale creierului, iar de multe ori acestea au ca punct de plecare altă regiune a corpului și se metastazează în creier. 

Tumorile cerebrale pot fi cauzate de factori genetici, de expunerea la radiații sau chiar de anumite tratamente hormonale, îmbătrânire, întrucât la nivelul ADN-ului pot să apară micro-defecte ce duc la apariția unor tumori. 

Potrivit medicilor specialiști, tumorile cerebrale se manifestă prin cefalee frecventă, senzație de vomă, inapetență, modificări ale dispoziției și de personalitate, precum și modificări în abilitatea de a gândi și de a învăța, precum și de convulsii. 

Tumorile cerebrale pot fi de mai multe tipuri, în funcție de tipul de celulele din care s-a dezvoltat tumora:

– gliomul trunchiului cerebral, care se răspândește în trunchiul cerebral și este dificil de tratat

– tumora pineală astrocitică, când tumorile apar în sau lângă glanda pineală și pot fi de mai multe grade, cel mai sever fiind gradul trei, când tumorile se dezvoltă rapid și se răspândesc în țesuturile din jur. 

– glioblastom – astrocitoame maligne ce se dezvoltă și se răspândesc cu repeziciune, fiind întâlnit în rândul persoanelor cu vârste între 45 și 70 de ani

– oligodendrogliom – în cadrul căreia tumorile se formează din celule numite oligodendrocite, ce susțin celulele nervoase. Este de două tipuri, gradul doi, întâlnit în rândul persoanelor de 40 60 de ani, și gradul trei, când tumorile se dezvoltă rapid. 

Tumorile cerebrale pot fi, de asemenea, și ependimale, medublastom, care apare în rândul tinerilor, cu vârste între 21 și 40 de ani, tumori pineale parenchimanele, meningeale ori tumori cu celulele germinale, recurente la adulți ori craniofaringiom. 

Cele mai grave forme de tumori sunt cele metastatice, de obicei cancerul pulmonar, mamar, dar și tumorile a căror localizare n-a fost identificată, melanomul și cancerul de colon având puterea de a se metastaza în creier.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.