Tulburări asociate ce apar în traumatismele cranio-cerebrale severe
Traumatismele cranio-cerebrale au efecte nebănuite asupra întregului organism, motiv pentru care de cele mai multe ori, în cazul acestora sunt afectate și ale părți ale corpului.
Astfel, pot să apară politraumatismele, care sunt definite ca fiind un grup de leziuni traumatice ce pot să afecteze cel puțin două regiuni ale corpului.
De asemenea, persoanele care se confruntă cu traumatism cranio-cerebral pot prezenta și tulburări ale echilibrului hidro-electrolitic, aceste tulburări fiind caracteristice în rândul persoanelor care se află în comă mai mult de 24 de ore.
În urma traumatismelor cranio-cerebrale poate să apară, de asemenea, diabetul insipid, ce apare din cauza scăderii concentrației de hormon antiduretic, ce este produs de glanda hipofiză.
În cazul în care secreteția vasopresinei scade, bolnavii se pot confrunta cu hipotensiune arterială, care în timp va duce la apriția insuficienței renale acute.
Traumatismele cranio-cerebrale pot fi însoțite de hiponatremie hiervolemică, ce se manifestă prin creșterea volumului de apă intravascular.
Printre altele, traumatismul cranio-cerebral poate fi însoțit de o hipoxie acută. De asemenea, pot exista leziuni toraco-pulmonare, ceea ce înseamnă că leziunile se agravează reciproc, iar hipoxia se acutizează, ceea ce va duce la hipoxie cerebrală.
Medicii atrag, însă, atenția, că hipoxia se poate instala în urma pneumoniei de aspirație, când în plămâni ajunge conținut gastric ce ajunge în cavitatea bucală prin reflux gastro-esofagian.
Cea mai gravă formă dată de traumatismul cranio-cerebral este edemul pulmonar acut, ce pune viața în pericol a pacientului. Atunci, alveolele pulmonare se umplu cu lichid.
Bolnavii se pot confrunta, de asemenea, cu leziuni gastrice, ce pot fi gastro-duodenale acute, acestea apărând în timpul șocului, sepsisului ori în cadrul intervențiilor chirurgicale.
Traumatismele cranio-cerebrale pot să provoace tulburări de ritm cardiac ori chiar stop cardiac, bolnavul confruntându-se cu aritmii cardiace, tahicardii supraventriculare, bradicardi ori hipertensiune arterială.
De asemenea, pacienții cu traumatisme cranio-cerebrale se pot confrunta cu o tulburare a funcției de coagulare a sângelui, ceea ce este amplificată, în unele cazuri, de embolia grasoasă.