Traumatismele măduvei spinării

Traumatismele măduvei spinării

Traumatismele măduvei spinării pot să fie descrise prin apariția unor leziuni la nivelul măduvei spinării ori a nervilor ce vin în contact cu ea și poate avea efecte permanente asupra corpului. 

Traumatismele măduvei spinării se manifestă prin pierderea capacității de mișcare, pierderea senzațiilor, adică a celor de cald, de rece ori tactile, precum și controlul vezicii urinare, dificultăți respiratorii, durere, senzație de înțepătură, spasme ori chiar afectarea funcției sexuale. 

Traumatismele măduvei spinării sunt de mai multe tipuri și apar din cauza unor traumatisme suferite la nivelul vertebrelor, cartilajelor intervertebrale ori ligamentelor, precum și ale măduvei spinării, astfel că are loc fractura, dislocarea, strivirea ori chiar comprimarea uneia sau mai multor vertebre. De cele mai multe ori, acestea pot fi cauzate de accidente rutiere, căderi, consum de alcool ori acte de violență. 

Leziunile nontraumatice pot fi cauzate de artrită, cancer, infecții, inflamații ori degenerarea cartilajului, însă poate să aibă loc și lezarea nervilor medulari. 

Astfel, leziunea măduvei spinării poate fi completă, când este afectată și sensitivitatea și funcția motorii în regiunea lezată și incompletă, când are loc păstrarea parțială a sensitivității și a funcției motorii. 

În funcție de organele și membrele afectate, poate fi tetraplegie, când sunt afectate brațele, picioarele, trunchiul și organele din zona pelviană și paraplegie, când sunt afectate picioarele, trunchiul ori o parte din trunchi și organele din zona pelviană. 

De asemenea, leziunea poate fi toracică ori lombară, adică sunt afectate spatele, picioarele, controlul defecației, controlul urinării și a funcției sexuale și cervicale, adică brațele și funcția respiratorie sunt afectate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.