Aliatul funcțiilor cerebrale

Tetrapareza spastică (Boala Little)

Tetrapareza spastică, care mai este cunoscută și sub numele de boala Little, este un sindrom de neuron motor central, în care sunt afectate toate membrele în mod egal ori membrele superioare sunt mult mai afectate decât cele inferioare. 

De asemenea, conform medicilor specialiști, tetrapareza spastică este o afecțiune ce se manifestă și prin retard mintal sever și microcefalie, motiv pentru care copiii afectați sunt dependenți de persoanele din jur și niciodată nu vor putea să aibă o viață normală. 

Tetrapareza spastică este o afecțiune ale cărei cauze sunt, de obicei perinatale și prenatale, însă uneori, în unele cazuri, cauzele acestui sindrom rămân neidentificate. 

Potrivit experților, însă, tetrapareza poate fi dată în cazul unui copil premature, când apare și o formă de tetraplegie spastică, când sunt afectate membrele inferioare, boala fiind cunoscută sub numele de Little. 

De asemenea, întârzierea creșterii intrauterine, anomalii materne de uter și placentă, malformații cerebrale, dar și factori genetici ori de mediu, precum iradiere maternă prenatală, infecții congenitale, toxoplasmoză, virsul herpetic ori rujeolic, hepatită sau sifilis sunt probleme ce pot determina tetrapareza spastică. 

Ba mai mult și infecțiile postanatele, traumatismele cranio cerebrale, encefaloze ori intoxicații cu metale grele pot fi cauza ale tetraparezei spastice, boală ce se manifestă printr-un retard mintal sever, dar și prin sindrom bipiramidal. 

De asemenea, membrele superioare sunt în hiperextensie, în timp ce cele inferioare în flexie, altfel că pacientul nu poate menține poziția ortostatică și poate merge. În cazul acestei boli are loc paralizii ale nervilor cranieni, sindrom pseudobulbar, tulburări de fonație, deglutiție, sialoree, precum și microcefalie, epilepsie și deficite senzoriale.

Share
Go top