Aliatul funcțiilor cerebrale

Tabes dorsal

Tabesul dorsal este definit, conform medicilor de specialitate, ca fiind o componentă a neurosifilului, ce presupune deteriorarea degenerativă lent progresivă a neuronilor din coroanele posterioare ale măduvei spinării. 

Conform medicilor specialiști, tabesul dorsal este o afecțiune extrem de rară, întrucât există tratament pentru boală, astfel că nu ajunge în stadii avansate. Mai mult de atât, se pare că această formă se manifestă la 20-30 de ani, de la momentul infecției. 

Astfel, tabesul dorsal se manfestă prin parestezii și paralizii de membre, probleme de deplasare ori de coordonare, pierderea reflexelor periferice și a sensibilității vibratorii, slăbiciune musculară, iar în 20 la sută dintre bolnavi poate să apară și atrofia oculară. 

De asemenea, în cazul acestei afecțiuni, pacienții se pot confrunta cu disfuncții sexuale, precum impotență, incontinență urinară, dar și crize dureroase spontane, ce pot fi determinate fie de expunerea la frig ori de stres sau chiar să nu aibă o cauză identificabilă, precum și demență. 

De cele mai multe ori, 90 la sută dintre pacienți se confruntă cu afectarea oculară, care este bilaterală și, de asemenea, în anumite cazuri pot să apară pupilele Argyll Robertson, care mai sunt denumite și pupilele prostituatelor și se manifestă prin lipsa acomodării la lumină.

Share
Go top