Sindromul Ramsay Hunt
Cunoscut și sub numele de sindrom Hunt ori Herpes Oticus, sindromul Ramsay Hunt este definit ca fiind o tulburare a creierului și a sistemului nervos, ce este cauzată de o infecție virală, ce se manifestă la nivel cerebral.
Descris pentru prima dată în anul 1907, de către J. Ramsay Hunt, în cazul pacienților care prezentau otalgie ce era asociată cu erupții cutanate la nivelul mucoaselor, pe care le-a atribuit infecției ganglionului cu virusul hepatic, sindromul Ramsay Hunt este o afecțiune întâlnită foarte rar.
Astfel, cauzat de infecția cu virusul varicelozosterian, sindromul Ramsay Hunt se manifestă printr-o infecție herpetică, iar ulterior, în timp ce boala progresează, pot să apară și alte semne ca vertij, hipoacuzie, acufene, pareză facială, ce este cauzată de inflamarea nervului facial ce traversează urechea internă și medie.
În cazul acestei afecțiuni, bolnavii se pot confrunta cu pierdere de auz monoauriculară, vertij, eczeme dureroase pe pavilionul urechii, pe limbă ori pe o parte a valului palatin, slăbiciune a mușchilor faciali sau dificultate de a închide un ochi sau chiar acufene.
De asemenea, durerea de urechi, zgomotele în urechi, dificultăți de a nchide a unui ochi, modificări ori pierderea gustului sau ciar uscarea ochilor și a gurii sunt alte simptome ce pot arăta prezența acestei boli, dar și apariția unor erupții cutanate roșii și dureroase în zona urechii.