Sindromul lacrimilor de crocodil
Sindromul lacrimilor de crocodil, care mai este cunoscut și sub numele de boala Bogorad, este o afecțiune în care bolnavul se confruntă cu lăcrimat în timp ce mănâncă ori consumă lichide,.
Descris pentru prima dată de neurologul rus Bograd, din cauza faptului că fenomenul seamănă cu actul de masticație al crocodilului ce ”plânge” în timp ce își devorează prada, acest sindrom se manifestă indiferent de gradul de condimentare al hranei, al gustului ori al mirosului ei și, mai mult de atât, se pare că și temperatura scăzută a produselor ingerate determină lăcrimarea.
Sindromul lacrimilor de crocodil se poate manifesta și sub alte forme, precum afectarea simțului gustativ, ticul facial, precum și tonusul crescut al musculaturii faciale.
Ba mai mult, experții în medicină, sindromul lacrimilor de crocodil este de două tipuri, între care congenital, când bolnavii prezintă și alte anomalii de dezvoltare, precum auzul, care le este afectat și dobândit, fiind întâlnit în rândul neuropatiilor, paraliziilor faciale ori parezele nervului abducens.
Sindrom lacrimilor de crocodil apare, potrivit studiilor de specialitate, din cauza faptului că este lezat nervul facial, iar fibrele secretoare ale acestuia ajung să inerveze nu glanda parotidă, așa cum ar fi normal, ci glanda lacrimală.