Aliatul funcțiilor cerebrale

Sindromul de neuron motor periferic

Sindromul de neuron motor periferic atunci când sunt lezați neuronii senzitivi, precum și neuronii motori, acestora putând să le fie  afectate fie coarnele anterioare și posterioare ale măduvei spinării, ganglionii spinali, ganglionii nervilor cranieni, ganglionii simpatici și parasimpatici. 

Astfel, în cazul în care axonii și tecii de mielină a neuronilor motori periferici suferă de degenerare apare loc poliomielita. De asemenea, poate să se manifeste și o neuropatie senzitivă, care apare în urma alterării funcției și structurii neuronilor din coarnele posterioare ale măduvei spinării. 

Rădăcinile nervoase pot fi afectate de orice proces patologic ce are loc la nivelul lichidului cefalorahidian ori al leptomeningelui, dar și de boli ale țesutului conjunctiv ori boli arteriale sau neuropatii imun mediate. 

Poliartrita nodoasă duce la ocluzia vaselor mici ce vascularizează fibrele nervoase, astfel că apar microinfarcte la acest nivel. De asemenea, dozele mari de doxorubicină, adică citostatic, are proprietatea de a bloca sinteza proteică de la nivelul celulelor gliale din coarnele posterioare ale măduvei spinării, astfel că rezultă distrugeri neuronale adiacente. 

Dacă nervul periferic este deteriorat, în cadrul neuropatiilor, atunci apar procese patologice precum demielinizarea segmentară, degenerarea walleriană ori degenerarea axonală.

În cazul în care conul anterior al măduvei spinării ori a rădăcinii anterioare a nervului spinal este distrusă, atunci are loc degenerarea nervilor periferici motori și teaca lor de mielică, ceea ce duce la degenerarea nervilor periferici senzitivi. 

Sindromul de neuron periferic se manifestă prin numeroase simptome, între care deficit motor, ce poate persista de la câteva zile la câteva luni, polineuropatii, ce sunt caracterizate printr-o distribuție simetrică a slăbiciunii ori paraliziei, apariția sindromului Guillain Barre, ce este descris prin afectarea tuturor grupelor musculare, astfel că apare deficit motor la nivelul membrelor trunchiului, cefei și se poate extinde până la mușchii respiratorii. 

Diplegia, parapareza, atrofia și slăbiciunea mușchilor paralizați, crame și spasme musculare, disfuncții vegetative, atrofie musculară și deformări osoase sunt alte simptome ce determină apariția sindromului de neuron motor periferic.

Share
Go top