Aliatul funcțiilor cerebrale

Sindromul de lob temporal

O afecțiune neurologică complexă, extrem de rară, sindromul de lob frontal se manifestă, conform medicilor specialiști, prin perturbări olfactive, gustative, auditive, vizuale, psihice, dar și tulburări de memorie, tulburări de limbaj sau crize de epilepsie. 

Conform experților, sindromul de lob temporal apare atunci când la nivelul lobului temporal se dezvoltă o tumoră și apar leziuni în această zonă cerebrală. 

Sindromul de lob temporal se poate manifesta printr-o mulțime de simptome, cele mai întâlnite fiind tulburările de vorbire, ce constă în surditate verbală și afazie amnestică, ceea ce înseamnă că bolnavii pot să audă un cuvânt, dar să nu-i înțeleagă sensul. În cazul în care leziunea este extinsă, pacienții nu pot să citească, ceea ce se numește alexie ori să facă calcule, afecțiune cunoscută sub numele de acalculie. 

Pot să apară, de asemenea, și tulburări de vedere, atunci când nervul lezat trece prin lobul temporal, caz în care se vor semnala tulburări de vedere pasagere, modificări ale câmpului vizual ori halucinații vizuale. 

În ceea ce privește modificările senzoriale, în cadrul sindromului de lob temporal, mirosul poate fi brusc, neplăcut, imposibil de descris, pot avea loc tulburări gustaive, ce pot fi asociate cu mișcări de masticație inconștiente ori auditive, în sensul că bolnavii pot să audă pocnituri și șuierături. 

Bolnavii se pot confrunta, de asemenea, cu stări de amețeală și tulburări de echilibru ori pot să facă crize de epilepsie temporală, ce se manifestă prin pierderea bruscă a stării de conștiență.

Share
Go top