Aliatul funcțiilor cerebrale

Sindromul Capgras

Sindromul Capgras este cunoscut ca fiind o tulburare psihiatrică în care o persoană are iluzia că un prieten, soț / soție, părinte sau alt membru apropiat al familiei (sau animalul de companie) a fost înlocuit de un impostor identic.

Sindromul Capgras, care mai poate fi numit sindromul identificării greșite iluzorii, este o afecțiune extrem de rară, este opusul de deja vu și poate să apară în forme acute, tranzitorii ori cronice. 

Acest sindrom a fost descris pentru prima dată de doi medici francezi, Joseph Capgras, după care a fost denumită boala și Jean Reboul-Lachaux, care au avut o pacientă care era de părere că familia și vecinii ei au fost înlocuite cu persoane care arată identic și era de părere că a avut 80 de soți. 

Cauzat de boli neurodegenerative, între care boala difuă cu corpi Lewy, de unde apar halucinații vizuale, ori de Alzheimer, această boală poate să fie asociată și cu boli psihiatrice, ca schizofrenia paranoidă, precum și cu tulburrăi schizoafective epilepsie, leziuni craniene, tumori pituitare ori consum ilicit de droguri. 

În ceea ce privește simptomele date de bolnavul cu sindrom Capgras este vorba de iluziile care sunt convingeri false, au conținut bizar și care continuă și în prezența unor dovezi contrare. Astfel, el este de păree că un impostor a luat locul persoanei iubite, iar acesta seamnănă cu respectiva persoană. Ba mai mult, persoanele diagnosticate cu acest simptom se pot confrunta cu cortexul frontal afectat, această regiune cerebrală având rolul de a interpreta reacțiile corpului și de a procesa emoțiile. 

Sindromul Capgras afectează, în principal, femeile, acesta fiind răspândit, potrivit unor statistici, de 3:2. 

Share
Go top