Aliatul funcțiilor cerebrale

Sindroame medulare

Sindroamele medulare sunt, conform specialiștilor în medicină, ce apar în urma unor leziuni ale măduvei spinării și pot fi de mai multe tipuri. 

Spre exemplu, sindromul Brown-Sequard poate homolateral, iar atunci bolnavul se confruntă cu un deficit motor spastic, paralizie vasomotorie ori deficit senzitiv profund sau heterolaterală, când este de partea opusă a leziunii și este caracterizat de un deficit senzitiv, termic și dureros, dar și de tulburări sfincteriene ce pot fi sau nu prezente. 

Sindromul de compresiune medulară anterioară este caracterizat de semne ca – deficit motor spastic bilateral, deficit termic și dureror bilateral, precum și de sensibilitate profundă intactă și tulburări sfincteriene. De cealaltă parte, sindromul de compresiune medulară centrală se manifestă printr-un deficit motor spastic, anestezie termică și dureroasă, dar și sensibilitate profundă. 

Sindromul de compresiune medulară posterioară se manifestă printr-un definit motor spastic moderat, anestezie în ceea ce privește sensibilitatea profundă, dureri cordonale și tulburări ale sensibilității termoalgezie. 

Compresiunea medulară completă este descrisă de paraplegie ori tetraplegie, anestezie la nivel metameric pentru toate sensibilitățile, retenție de urină și de materii fecale, precum și tulburări trofice asociate. 

De cealaltă parte, sindromul de coadă de cal poate fi de mai multe feluri, în funcție de nivelul de localizare, și anume – superior, mijlociu și inferior și se poate manifesta prin deficit motor la nivelul coapsei, reflex rotulian, precum și tulburări sfincteriene. 

Lombalgiile, mobilita coloanei vertebrale diminuată, scolioză, cifoză și rectitudinea coloanei lombare sunt semne ce apar în cazul sindromului vertebral.

Sindromul radicular este întâlnit în cazul leziunilor degenerative precum hernia de disc și poate fi sindrom radicular iritativ și deficitar, acesta manifestându-se prin parestezii, diminuare a reflexelor osteotendinoase și tulburări de sensibilitate precum hipoestezia radiculară.

Share
Go top