Aliatul funcțiilor cerebrale

Scleroza laterală amiotrofică 

Scleroza laterală amiotrofică este afecțiunea cu care a fost diagnosticat celebrul fizician Stephen Hawking și este descrisă ca fiind o boală neurodegenerativă progresivă, ce apare după pierderea neuronilor motori, care sunt responsabili de trimiterea comenzilor la nivelul mușchilor voluntari și la nivelul celor ce determină mișcarea. Tocmai de aceea, odată cu evoluția bolii, pacienți se confruntă cu dificultăți în a merge, a vorbi, a mânca ori a înghiți. 

Scleroza laterală amiotrofică a fost descrisă pentru prima dată de către Jean-Martin Charcot, neurolog francez, în 1869, fapt pentru care în Franța mai este cunoscută ca maladia Charcot. De cealaltă parte, în SUA, scleroza laterală amiotrofică mai este denumită și boala Lou Gehrig, după celebrul jucător american de baseball care a fost diagnosticat cu această maladie în 1939.

Până acum, însă, oamenii de știință n-au stablit care sunt cauzele ce determină apariția sclerozei laterale amiotrofice, însă este foarte bine cunoscut că această boală neurodegenerativă poate să se manifeste la orice vârstă și, mai mult de atât, unele voci sunt de părere că ar putea fi moștenită din familie, dar acest lucru nu a fost dovedit științific. 

Scleroza laterală amiotrofică este o boală neurodegenerativă, în cadrul căreia, un bolnav se confruntă cu o slăbiciune în zona mâinilor și a picioarelor, slăbiciune ce se agravează odată cu trecerea timpului, astfel că în cele mai grave forme, ele nu mai pot fi controlate. De asemenea, mersul este rigid, apar spasme musculare, oboseală ori dificultăți la înghițire, vorbit ori respirat.

Share
Go top