Retardul mintal
Retardul mintal ori dizabilitatea intelectuală este descris ca fiind o condiție ce este diagnosticată înainte de 18 ani și se manifestă prin faptul că funcția intelectuală este situată sub medie, fapt pentru care un individ este incapabil pentru a face față vieții de zi cu zi.
În ciuda faptului că există numeroase cauze ale retardului mintal, condiție ce afectează între 1-3 la sută din populație, numai 25 la sută dintre cazuri ajung să fie explicate de medici, aceștia găsind o cauză specifică.
Așadar, retardul mintal se manifestă prin lipsa abilităților motorii, lingvistice și de susținere ce nu sunt dezvoltate corespunzător ori care se dezvoltă într-un ritm mai lent decât în cazul altor copii.
Restardul mintal se clasifică sub mai multe forme, cel mai ușor fiind cel în care individul are un IQ de 50-29, iar cel mai grav în care coeficientul de inteligență este mai mic de 20 de procente.
De asemenea, în ceea ce privește manifestarea retardului mintal, acesta este descris prin menținerea comportamentului de copil, capacitate scăzută de învățare, eșec în dezvoltarea intelectuală, incapacitatea de a face față cerințelor educaționale, lipsa curiozității, întârziere a limbajului vorbit ori incapabilitate de memorare ori a învățării regulilor sociale, lipsa inhibițiilor sociale.
Evident, toate aceste simptome depind de severitatea retardului mintal, întrucât, potrivit specialiștilor, în formele ușoare, retardul mintal poate fi descris prin lipsa curiozității și un comportament liniștit. De cealaltă parte, forma severă este asociată cu un comportament de copil pe tot parcursul vieții.
Retardul mintal poate fi cauzat de infecții, ecefalită, infecția HIV, listerioză, tuse convulsivă, rujeolă, meningită, translocații cromozomiale, defecte cromozomiale moștenite, număr anormal de cromozoni ori adrenoleucodistrofie, galactozemia, sindrom Hunter, sindrom Hurler, hipoglicemie, hipotiroidism congenital, malnutriție ori expunere intrauterină la alcool, intoxicație cu plumb ori cu metilmercur.