Prosopalgia
O afecțiune ce apare în rândul persoanelor cu vârste de peste 50 de ani și care determină dureri recidivante extrem de severe în zona feței inervate de nervul trigemen este prosopalgia, care este cunoscută și sub numele de nevralgie trigeminală ori boala Fottergill.
Cauzată în general de un vas de sânge ce pune presiune asupra rădăcinii nervului trigemen, în zona de ieșire a nervului din cutia craniană, prosopalgia este o afecțiune ce apare în rândul persoanelor în vârstă și nu este foarte răspândită, aproximativ 10 din 100.000 de persoane dezvoltând această maladie ce este caracteristică mai mult femeilor decât bărbaților.
Prosopalgia se manifestă sub formă de episoade dureroase, ce pot să fie rare ori frecvente, chiar și sute de episoade pe zi, iar acestea pot să apară timp de câteva zile, săptămâni ori luni. Durerea poate fi extrem de puternică, iar în timp poate să determine complicații ca depresie ori anxietate și, mai mult de atât, pacienții pot să renunțe să-și neglijeze periajul dentar sau masa, din cauza fricii că vor declanșa durerile. Astfel, vor apărea carii, infecții dentare și gingivale și vor pierde în greutate.
Prosopalgia nu determină complicații, deoarece, de cele mai multe ori este cauzată de presiunea vaselor de sânge asupra nervului trigemen. Totuși, în timp, această afecțiune poate să ducă la scleroza multiplă, care este o boală neurologică severă.
Este important, însă, ca această afecțiune să fie monitorizată în permanență, întrucât este o boală cronică.