Aliatul funcțiilor cerebrale

Poliradiculonevrita acută

Una dintre cele mai rare afecțini, nivelul de incidență fiind de 1-2 cazuri la 100.000 de locuitori este, fără doar și poate, poliradiculonevrita acută, care este cunoscută sub numele de sindrom Guillain-Barre, determină paralizie generalizată cu debut acut. 

Dacă la început pacienții se confruntă cu o infecție respiratorie ușoară ori gastrointesinală, între care febră, tuse, odinofagie, rinoree sau diaree, ulterior, este pus diagnosticul – poliradiculonevrita acută, care este asociată cu parestezii în extremități, precum și cu scăderea forței musculare și durere, ce se agravează în câteva ore ori câteva zile. 

De asemenea, poliradiculonevrita acută poate să determine și oboseală cronică, dar și ataxie, iar slăbiciunea musculară poate să cuprindă chiar și fața. În cazurile grave, poliradiculonevrita acută determină insuficiență respiratorie, întrucât este afectat și nervul frenic. În plus, reflexele osteotendinoase sunt absente ori chiar diminuate. 

Poliradiculonevrita acută este de mai multe tipuri, între care sindromul Miller-Fisher, ce se manifestă prin oftalmoplegie, ataxie și areflexie. 

Poate fi, de asemenea, și faringo-cervico-brahială, ce determină paralizie acută la nivelul membrelor superioare, faringelui și musculaturii gâtului. Forma oculo-faringiană se manifestă prin diplopie și disfagie, în timp ce forma paraperetică este caracterizată de slăbiciune musculară, tulburări senzitive și areflexie limitată la nivelul membrelor inferioare. 

De cealaltă parte, forma pur autonomă este caracterizată de dureri abdominale, greață, vărsături, gastropareză, ileus, hipotensiune, tulburări de ritm cardiac sau disfuncție erectilă.

Share
Go top