Parestezia
Parestezia este descrisă ca fiind senzația de amorțeală ori de furnicătură ce este resimțită la nivelul pielii. Din păcate, oamenii de știință n-au putut să stabilească cauza acesteia, însă se știe că parestezia poate fi temporară ori chiar cronică.
Deși medicii n-au stabilit o cauză concretă a paresteziei, uneori, aceasta poate fi cauzată de presiunea pusă pe un nerv ori de circulația sanguină problematică într-o anumită zonă. Spre exemplu, parestezia temporară poate să apară atunci când dormi stând pe o mână ori când stai prea mult timp picior peste picior.
De cealaltă parte, parestezia cronică apare atunci când niște nervi au suferit o leziune. De asemenea, radiculopatia ori neuropatia sunt afecțiuni ale terminațiilor nervoase ce pot sta la baza acestei afecțiuni.
Dacă radiculopatia apare atunci când rădăcinile nervilor sunt iritate, inflamate ori presate, fiind cauzată de un disc intervertebral ce pune presiune pe un nerv, neuropatia se manifestă când nervii sunt deteriorați, aceasta fiind produsă de hiperglicemie.
În principal, parestezia se manifestă prin apariția unor simptome ca furnicături, amorțeală, senzație de arsură, de rece, lipsa sensibilității ori senzația de gâdilat, ce sunt localizate în orice zonă a corpului. De asemenea, în cazul paresteziei cronice, se pot semnala și dureri sub formă de junghiuri.
Persoanele care pot să dezvolte parestezie temporară sunt cele care se confruntă cu deficit de calciu, suferă de diabet de tip 1 ori de tip 2, boli autoimune ori afecțiuni neurologice ca scleroza multiplă ori practică mișcări repetate ce comprină nervii, adică cei care joacă tenis ori cântă la un instrument.