Aliatul funcțiilor cerebrale

Parasomniile 

Conform studiilor de specialitate, parasomniile sunt definite ca fiind un ansamblu de tulburări de somn, ce se caracterizează prin mișcări anormale, nenaturale, dar și prin comportamente, emoții, percepții ori chiar vise ce apar atunci când bolnavii adorm, dorm ori între fazele somnului. 

Astfel, cele mai multe parasomnii sunt descrise ca fiind stadii disociale ale somnului ce se manifestă în timpul tranziției dintre starea de trezire completă și somnul NREM ori trezire și somnul REM. 

De asemenea, parasomniile se pot manifesta și prin tulburări ale altor organe și sisteme, precum apariția convulsiilor, diskinezii respiratorii, aritmii ori reflux gastroesofacian.

Parasomiile sunt de mai multe tipuri, conform clasificării realizată e oamenii de știință, între care tulburări ce asociză coșmaruri, tulburări anxioase ale somnului, mersul în somn ori alte parasomnii nespecificate. La rândul lor, în funcție de originea lor în stadiile somnului, acestea se clasifică în REM, NREM ori care nu respectă stadiile somnului. 

Cauzele parasomniilor nu sunt cunoscute, însă se pare că există numeroase speculații pentru fiecare tulburare. Mai exact, anxietatea și mersul în somn sunt trăsături ce caracterizează somnul cu unde lente, în timp ce paralizia și comportamentul REM desciu somnul REM. În plus, tulburarea mișcărilor ritmice în somn aparțin tranziției de la somn la veghe. Ba mai mult, la început, parasomniile au fost considerate o formă a epilepsiei, întrucât au un debut abrupt și se manifestă și prin confuzie, dezorientare ori amnezie. 

În ceea ce privește tulburările somnului NREM, acestea se manifestă prin faptul că pacientul se trezește brusc din somnul cu unde lente suspinând, țipând ori gemând. 

Copiii cu vârste cuprinse între doi și ase ani pot să dezvoltate spaim nocturne, acestea fiind cauzate de stres emoțional, febră mare ori chiar constipație. De asemenea, spaimele nocturne pot fi dezvoltate și de adulți, însă la baza lor stau traume psihice. 

Paralizia din somn, ce poate fi asociată cu narcolepsia, cataplexia ori halucinațiile hipnagoge apare în timpul somnului REM și uneori poate să fie doar un simptom dat de migrene. Uneori, însă, poate să fie însoțită de halucinații și senzație de pericol. 

Parasomniile se pot manifesta, de asemenea, prin mers în somn, prin scrâșnit din dinți în timpul somnului, care este însoțit de încleștarea maxilarului, de sindromul picioarelor neliniștite. De asemenea, poate să apară sexsomnia, adică când oamenii se angajează în acte sexuale precum masturbarea, pipăiala, contact sexual ori chiar viol în timpul somnului sau, de asemenea, bulimie nocturnă.

Share
Go top