Paraplegia – hemiplegia, paraplegia, tetraplegie
Paraplegia este descrisă ca fiind deficitul neuromotor ce este localizat la nivelul ambelor membre inferioare și apare atunci când nivelul leziunii medulare este sub segmentul T2.
Așadar, dacă tetraplegia este definită ca fiind deficitul neuro-motor ce se manifestă la nivelul tuturor celor patru membre, aceasta apare, conform experților, în cazul în care leziunea este localizată superior de C5.
Hemiplegia înseamnă paralizia unei jumătăți de corp și poate fi congenitală ori dobândită în urma unui traumatism sau a aunui accident vascular cerebral, însă șansele de recuerare sunt, însă, reduse.
Paraplegia și tetraplegia sunt cauzate, în principal de accidente rutiere, căderi de la înălțime, violențe, accidente din activități sportive ori infecții, hernie de disc, boli demielinizante sau scleroză în plăci.
De asemenea, hemiplegia poate fi cauzată de leziuni ale măduvei spinării, precum sindromul Brown-Sequard, traumatism craniocerebral, infecții cerebrale ori tumori primare sau secundare. Totuși, cele mai frecvente cauze de apariție a hemiplegiei rămân accidentele vasculare cererale.
Paraplegia și tetraplegia se manifestă în trei stadii și se manifestă prin șoc medular și sindrom vertebral, acestea fiind caracterizate prin areflexie osteotendinoase, tulburări motorii, anestezie sublezională pentru toate tipurile de sensibilitate, tulburrăi sfincteriene.
Hemiplegia se poate manifesta prin tulburări de echilibru ori de mers, creșterea rigidității musculare ori spasme musculare, toate aceste simptome manifestându-se la nivelul membrelor pe o singură parte a corpului.