Paralizia nervului vag

Paralizia nervului vag

Nervul vag ori nervul cranian X este un nerv mixt, somatomotor, visceromotor și senzitiv, ce este responsabil de controlul activității mușchilor laringelui, faringelui și activității organelor interne, între care inimă, plămâni și organe abdominale. 

Paralizia nervului vag este definită, conform specialiștilor, prin tulburări motorii, senzitive și vegetative și poate fi de două tipuri. 

Mai exact, atunci când paralizia nervului vag este unilaterală, pacientul se confruntă cu o hemipareză velopalatină, întrucât valul palatin este căzut, hipoton, iar lueta este deviată de partea sănătoasă. De asemenea, se pot instala tulburări în deglutiția lichidelor, ele refulând pe nas. În cazul acestei afecțiuni pot să se manifeste și tulburări de fonație, iar din punct de vedere senzitiv poate să apară hemianestezie a valului palatin și a treimii superioare a pilierilor anteriori ori posteriori. De asemenea, se semnalează și o pierdere a producerii refluxului de vărsătură pe partea afectată. 

De cealaltă parte, paralizia nervului vag bilaterală se manifestă prin tulburări grave de deglutiție pentru lichide, tulburări de fonație cu disfonie accentuată ce pot ajunge până la afonie și pot să apară, în cele mai grave cazuri, tulburări vegetative, ce se remarcă prin puls accelerat ori brahicardie, tulburări respiratorii grave cu bronhoplegie. Pot, de asemenea, să apară și anoxemie ori bronhopneumonii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.