Aliatul funcțiilor cerebrale

Paralizia nervului glosofaringian

Nervul glosofaringian sau nervul cranian IX este, conform specialiștilor în medicină, un nerv mixt, ce are origine bulbară și care este responsabil pentru sensibilitatea gustativă, inervația mușchiului faringelui, laringelui, dar și pentru secreția glandelor parotide. 

Atunci când apare leziunea unilaterală a nervului glosofaringian are loc paralizia constrictorului superior al faringelui, astfel că pacientul se confruntă cu un disconfort atunci când înghite alimente solide. Ba mai mult, se deplasează peretele superior al faringelui către partea sănătoasă atunci când sunt pronunțate vocalele ”o” sau ”a”. În cazul acestei tulburări este diminuat refluxul faringian și apar, de asemenea, tulburări de senisbilitate, între care o hipoestezie ori o anestezie la nivelul faringelui și în regiunea treimii posterioare a limbii, astfel că bolnavul nu mai este capabil să simtă senzația de gust amar. 

De asemenea, în cazul paraliziei nervului glosofaringian are loc iritația fibrelor senzitive, ceea ce determină apariția unei nevralgii cu caracter particular. 

În cazuri mai grave, când paralizia este bilaterală apar tulburări grave de deglutiție, cu refularea lichidelor pe nas în momentul deglutiției, întrucât sunt paralizați și stâlpii posteriori ai valului palatin și porțiunea superioară a constrictorului superior al faringelui.

Share
Go top