Aliatul funcțiilor cerebrale

Paralizia nervului facial 

Nervul facial este reponsabil pentru inervarea tuturor mușchilor ce sunt implicați în expresiile faciale, fiind responsabil pentru asigurarea sensibilității conductului auditiv extern, dar și gustativă în cele două treimi anterioare ale limbii. Atunci când apare paralizia, însă, are loc o leziune la nivelul nervului facial, ceea ce determină un debut brusc, slăbiciunea feței fiind resimțită la aproximativ 48 de ore. 

Ba mai mult, în cazul multor pacienți, înainte de a fi diagnosticați s-a semnalat o durere în spatele urechii, ce a apărut cu 2-3 zile înainte. 

Printre cele mai frecvente cauze ce determină paralizia nervului facial se numără infecțiile de etiologie virotică, infecții favorizate de fric, precum și de umezeală, dar și tumori ori afecțiuni vasculare. 

De asemenea, în cazul regiunii dintre protuberanță și conductul auditiv intern, nervul VII poate fi lezat în cursul meningitei bazilare, în tumori de bază de craniu ori în tumori ale unghiului pontocerebelos.

De cealaltă parte, la nivelul conductului auditiv intern, nervul poate fi lezat în urma unei fracturi de bază de craniu, în sifilis ori neuriomul de acustic. Paralizia nervului facial poate fi cauzată, printre altele, de otite, mastoidite ori intervenții chirurgicale pe mastoidă. 

În ceea ce privește manifestarea acestei tulburări, ei bine, poate să apară paralizia tuturor mușchilor faciali, astfel că bolnavul prezintă colțul guri lăsat de partea afectată, pliurile cutanate ale feței sunt șterse. La fel și cele de la nivelul frunții, iar pleoapele nu se pot închide. De asemenea, masticația nu se mai realizează corespunzător, iar saliva se scurge pe la colțurile gurii. 

Dacă leziunea este localizată la nivelul urechii medicii, atunci simțul gustativ în cele două treimi anterioare ale limbii este afectat. Ba mai mult, dacă leziunile sunt situate în meatul auditiv intern poate să apară surditatea ori țiuituri în urechi ori chiar amețeli.

Share
Go top