Paralizia nervilor oculomotori
Paralizia nervilor oculomotori este o afecțiune specifică persoanelor diagnosticate cu diabet. Se manifestă, în principal, prin instalarea bruscă a durerii ce apare în jurul ochilui și, de asemenea, determină vederea dublă.
Conform experților în medicină, paralizia nervilor oculomotori este o tulburare în cadrul căreia ochiul afectat se întoarce în jor ori spre exterior, în timp ce pupila continuă să reacționeze normal, dilatându-se la întuneric și contractându-se la lumină.
De cele mai multe ori, paralizia nervilor oculomotori poate fi confundată cu un accident vascular cerebral și este o tulburare cauzată de întreruperea temporară a fluxului de sânge către a treia pereche de nervi cranieni, acești nervi fiind responsabil de controlul acțiunii unora dintre mușcii ce susțin globul ocular.
Printre altele, această tulburare se manifestă prin durere, dar și prin vedere dublă, care dispare după câteva luni (două, trei). De asemenea, în cazul în care vederea dublă persistă ori aveți o pleaopă căzută ori durere în jurul ochiului este musai să consultați un medic specialist.
Paralizia mușchilor asupra mișcărilor globilor oculari pot să determine, printre altele, limitarea mișcărilor ochiului în direcția mușchiului paralizat, strabismul paralitic, diplopie. În ceea ce privește paralizia nervului oculomotor comun, un bolnav se confruntă cu ptoza pleoapei superioare, strabismul care este extern și divergent, globul afectat nu poate efectua nicio mișcare, cu excepția celei spre în afară și în jos. De asemenea, diplopia este prezentă numai când pleoapa superioară este ridicată ori când nu există ptoză palpebrală, adică când bolnavul privește cu ambii ochi.