Aliatul funcțiilor cerebrale

Oboseala cronică – sindromul burn-out

Oamenii sunt extrem de ocupați în ziua de astăzi, iar numeroasele task-uri pe care încearcă să le îndeplinească în fiecare zi și să-și depășească limitele determină apariția oboselii cronice ori a sindromului burn-out, așa cum mai este cunoscută și este definită printr-o stare de epuizare fizică și psihică pentru o perioadă îndelungată. 

Așadar, oboseala cronică ori sindromul burn-out, care afectează, în România, cel puțin 40.000 de persoane, se manifestă în rândul persoanelor care lucrează în corporații, dar și în cazul profesorilor ori infirmierelor, fiind o reacție față de mediul de lucru, întrucât apare un sentiment de neputință față de realiarea unui ideal. 

Așadar, oboseala cronică sau sindromul burn-out, care mai este cunoscut și sub numele de sindromul arderii complete, este definită ca o tulburare ce este caracterizată printr-o senzație de oboseală extremă, ce se intensifică în cadrul unor activități fizice ori psihice susținute, dar care nu cedează după repaus. 

Conform specialiștilor și oamenilor de știință, cauza acestei condiții nu este cunoscută cu exactitate, însă aceștia sunt de părere că ar putea fi determinată de depresie, de deficiență de minerale, în special de fier, care este cunoscut pentru faptul că determină anemie feriprivă, ceea ce duce la scăderea capacității eritrocitelor de a lega oxigenul. 

De asemenea, oboseala cronică ar putea să fie determinată de alergii, infecții virale, hipoglicemie, disfuncții ale sistemului imunitar, modificări ce apar la niveluri hormonale, spre exemplu în cazul hormonilor ce sunt produși de hipotalamus, glandă pituitară ori glandă suprarenală. Ba mai mult, această afecțiune se poate manifesta și pe fondul unei scăderi cronice a tensiunii arteriale ori în cazul unor persoane diagnosticate cu boli autoimune. 

În ceea ce privește modul de manifestare, oboseala cronică sau sindromul burn-out acesta este caracterizat prin durerivagi abdominale, alergii ori sensibilități la alimente, alcool, mirosuri, substanțe chimice, medicamente ori zgomot, balonări, dureri toracice de intensitate medie ori ușoară ce nu afectează respirația, tuse cronică uscată, amețeli, probleme de echilibru, tulburări emoționale ori psihice precum depresie, iritabilitate, anxietate ori de vedere. 

În ceea ce privește agravarea acestei boli, ei bine, specialiștii sunt de părere că poate să apară depresie, izolări sociale, stil de viață cu restricții ori ineficiență la locul de muncă, din cauza incapacității de concentrare.

Share
Go top