Nevralgia nervului glosofaringian
Una dintre cele mai rare afecțiuni este, fără îndoială, nevralgia glosofaringiană, ce este asemănătoare celei de trigermen și se întâlnește, în principal, în cazul femeilor cu vârste de peste 40 de ani.
Cauzată de tumori ori anevrisme localizate în fosa posterioară ori la nivelul găurii rupte, unde nevralgia nervului glosofaringian se poate manifesta și prin paralizia corzilor vocale, dificultăți în deglutiție ori chiar prin devierea palatului moale de partea sănătoasă. În cadrul nevralgiei nervului glosofaringian poate să apară chiar și hipoestezia peretelui posterior al faringelui, precum și pareza regiunilor superioare ale mușchiului sternocleidomastoidian și trapez.
De asemenea, cele mai frecvente simptome în cazul acestei afecțiuni sunt, fără doar și poate, durerile, care au o intensitate mare și sunt localizate la baza limbii. Se pot extinde, însă, și în gât ori în jurul fosei amigdaliene ori uneori pot să iradieze și în ureche, întrucât afectează ramura timpanică a glosofaringianului.
Specialiștii atrag atenția asupra faptului că aceste crize dureroase pot manifesta unilateral în regiunea amigdaliană, faringiană laterală ori posterioară și poate iradia spre ureche și mandibulă. De asemenea, în cazul acestei afecțiuni pot să apară și spasme dureroase ce sunt declanșate de deglutiție ori manifestări cardiace precum bradicardie, hipotensiune ori sincope.