Aliatul funcțiilor cerebrale

Nevralgia de trigemen – ticul dureros

Nevralgia de trigemen ori ticul dureros, așa cum mai este cunoscută această afecțiune, este caracteristică persoanelor cu vârste de peste 50 de ani, în principal de sex feminin. 

Potrivit medicilor de specialitate, nevralgia de trigemen – ticul dureros se clasifică în două tipuri și anume, nevralgie de trigemen primară și nevralgie de trigemen secundară. 

Așadar, conform experților, nevralgia facială primară nu se știe de ce este provocată, însă aceștia sunt de părere că ar putea fi cauzată de o leziune necunoscută, ce are loc pe una dintre ramurile trigemenului ori de o hiperexcitabilitate a nucleului senzitiv ori durerile au o origine talamică. 

De cealaltă parte, nevralgia facială secundară este cauzată de afecțiuni ca sifilis, virus gripal, paludismul, diabetul, intoxicația cu mercur ori, uneori, se poate instala după o extracție dentară. 

Nevralgia facială secundară poate fi determinată, de asemenea, de granulom, chist dentar, carie dentară, osteită maxilară, sinuzite, leziuni conjunctivale, glaucom, fracturi ale oaselor feței, neoplasme infiltrative de bază de craniu, meningite. 

În ceea ce privește modul de manifestare, nevralgia facială primară este descrisă prin apariția durerilor de intensitate mare, sub formă de junghiuri, iar în timpul crizelor pot să apară și fenomene reflexe, vasomotorii și secretorii ca vasodilatație, transpirații, hipersecreție lacrimală, nazală ori salivară. 

Crizele dureroase pot fi declanșate de presiunea ce apare atunci când mesteci ori când pur și simplu îți atingi fața. La început, ele pot fi rare, însă cu timpul devin tot mai frecvente, iar pacienții deprind frici de tot felul, între care teama de a se spăla pe față din cauza faptului că durerile s-ar manifesta din nou ori de a se mișca într-un anumit fel. 

În cazul acestei afecțiuni pot să apară, de asemenea, și tulburări de sensibilitate, hipoestezie ori anestezie.

Share
Go top