Aliatul funcțiilor cerebrale

Neuropatia periferică

Neuropatia periferică este o afecțiune extrem de întâlnită în rândul persoanelor de toate vârstele, aceasta determinând probleme de conexiune între sistemul nervos periferic cu creierul și coloana, astfel că bolnavii se pot confrunta cu furnicături, senzație de amorțeală, slăbiciune generalizată ori arsuri. 

Conform specialiștilor, neuropatia periferică se manifestă, cel mai frecvent, la nivelul membrelor inferioare ori superioare și este de mai multe tipuri, în funcție de categoriile nervi pe care le afectează. De asemenea, această boală poate să fie restrânsă ori extinsă, în funcție de dimensiunea fibrelor nervoase lezate. 

Cauzată de diabetul zaharat, nevralgia post herpetică, deficiențe de vitamina B12 ori acid folic, consum de alcool, boli autoimune, SIDA, sifilis, insuficiență renală, administrare de statine, neuropatii congenitale ca neurofibromatoză, boala Fabry, boala Tangier, amiloidoză ereditară ori de expunerea la toxine ca metale grele, compuși de aur, plumb, arsenic ori mercur, dar și de medicamente ce sunt administrate în tratarea cancerului. 

Neuropatia periferică se manifestă în funcție de cauză, adică de nervul afectat. Astfel, cel mai frecvent, neuropatia periferică afectează nervii senzoriali, astfel că pacienții se confruntă cu dureri, arsuri, furnicături, ce apar la nivelul mâinilor și al picioarelor. 

Share
Go top