Aliatul funcțiilor cerebrale

Narcolepsia

În ciuda faptului că oboseala continuă și starea de somnolență poate părea firească în ziua de astăzi, când oamenii sunt mereu pe fugă și au numeroase lucruri de rezolvat, uneori pot indica o boală gravă ca narcolepsia.

Așadar, narcolepsia este o afecțiune cronică a sistemului nervos central ce evoluează cu somnolență diurnă, în toate cazurile. De asemenea, în cazul acestei boli pot să apară simptome ca slăbirea tonusului muscular, tulburări ale percepției, inposibilitatea de a vorbi ori de a se mișca și, în plus, somnul din timpul nopții este afectat. 

Conform experților, narcolepsia este o afecțiune cu care se manifestă persoane de toate vârstele, indiferent de sex, dar și adolescenți. Aceștia au arătat, printre altele, că este cauzată de modificările ”neuronilor hipocretini”, ce sunt localizați în hipotalamus și au rolul de a secreta neurotransmițători numiți hipocrete. În cazul persoanelor diagnosticate cu această afecțiune, numărul acestor neuroni este scăzut. 

Narcolepsia pote fi cauzată și de antigenele HLA, ceea ce ar defini această boală ca fiind una autoimună. 

Așadar, narcolepsia este o afecțiune ce se manifestă prin somnolență diurnă exagerată, chiar și după un somn nocturn bun, dar și rin lipsă de energe, slăbiciune, oboseală, lene, pierdere bruscă a controlului muscular, halucinații hipnagogice, tulburări de echilbru ori ale somnului nocturn ori de vedere.

Share
Go top