Aliatul funcțiilor cerebrale

Moartea cerebrală 

Cauzată de o leziune cerebrală  catastrofică, ce este ireversibilă, moartea cerebrală înseamnă pierderea funcțiilor cortexului cerebral și ale trunchiului cerebral. Astfel, în urma acesteia, pacientul intră în comă, respirațiile spontane lipsesc, iar celelalte reflexe care se închid la nivelul trunchiului cerebral lipsesc cu desăvârșire. 

Cele mai frecvente cauze ce duc la moartea cerebrală sau la absența fluxului cerebral se numără traumatismenele cerebrale severe, ce apar în urma accidentelor auto, a loviturilor puternice la cap, dar și a leziunilor ce sunt produse prin împușcare, precum și hemoragiile intracerebrale ce sunt provocate de hipertensiune arterială, anevrismale, hipoxice ori de tumori cerebrale sau infecții cerebrale. 

De asemenea, moartea cerebrală poate să apară și în urma asfixiei perinatale, a traumatismelor la naștere, a infecțiilor sistemului nervors central, malformații congenitale ori hemoragii intracraniene severe. 

Diagnosticul de moarte cerebrală este pus, în cazul persoanelor cu vârste mai mari de un an de zile, după ce s-a aflat cauza comeri și este suficientă pentru a stabili că funcția cerebrală a fost pierdută ireversibil, tensiunea sistolică este mai mică de 55 mmGh, blocanții neuromusclari nu există în corpul pacientului ori au fost epurați, orice mișcare este atribuită  funcției măduvei spinării, nu există reflexe de tuse și faringian, reflexele pupilare la lumină sunt absente, nu se constată nicio modificare reflexă a poziției blobilor oculari după injectarea unei cantități mici de apă și a fost realizat un test de apnee.

Share
Go top